Ηλεκτρονικό βιβλίο  ψηφιακό βιβλίο, αγγλικά: e-book) είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή που εκδίδεται με σκοπό την ανάγνωσή του σε ηλεκτρονικό αναγνώστη, σε υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Παρόλο που μπορεί να διατίθεται και σε τυπωμένη εκδοχή ή να συνιστά ψηφιοποίηση ενός ήδη τυπωμένου βιβλίου, το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν προϋποθέτει αναγκαστικά και ένα αντίστοιχο τυπωμένο βιβλίο.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία σήμερα είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα αρχεία ePUB, Portable Document Format (pdf) και Mobipocket. Διαβάζονται είτε με εξειδικευμένες συσκευές με οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού, τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, είτε σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Σήμερα οι βιβλιοθήκες τείνουν να αγοράζουν ηλεκτρονικά βιβλία (παρότι έχουν μεγαλύτερο κόστος ) διότι δίνεται η δυνατότητα να γίνει ανάγνωση από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα και χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία στη βιβλιοθήκη. Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για προϊόντα που έχουν εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή ή σε διάφορα πολυμέσα, ειδικά αυτά τα προϊόντα οπτικών δίσκων όπως CD-ROM. Κάποια από τα μειονεκτήματα είναι ότι απαιτείται ειδική συσκευή ανάγνωσης όπως το BeBook και το Sony Reader για την χρήση τους και καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Χρησιμοποιούν λογισμικό όπως το calibre, που είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης των ηλεκτρονικών βιβλίων (ebook cataloging program).

Ιστορία

Αν και σύντομη, το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει τη δική του ιστορία. Η ιδέα όχι απλώς να διαβάσουμε κάποιο κείμενο, αλλά να διαβάσουμε ένα βιβλίο ηλεκτρονικά ξεκινάει το 1971, όταν ο Michael Hart ξεκινάει το Project Gutenberg και ψηφιοποιώντας τη “Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας” των ΗΠΑ δημιουργεί το πρώτο, σύντομο ηλεκτρονικό βιβλίο.

Για να γίνουν τα επόμενα βήματα, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια. To 1985 έχουμε τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία σε CD-ROM και στη συνέχεια σε δισκέτες, για να φτάσουμε ως τη διάθεση των βιβλίων ως αρχείων που κατεβαίνουν μέσω internet. Από την οθόνη του υπολογιστή, στην αρχή μάλιστα πολύ κατώτερης ποιότητας σε σύγκριση με σήμερα, περάσαμε στους πρώτους ηλεκτρονικούς αναγνώστες με οθόνη με οπίσθιο φωτισμό το 1998, για να φτάσουμε το 2004 να κυκλοφορήσει ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού, το Sony LIBRIé EBR-1000EP, και στην άνθηση των ebooks που έφερε το Amazon με την κυκλοφορία του Kindle και το μεγάλο του ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Στις ΗΠΑ πια το 8.3% των βιβλίων που πουλιούνται είναι ηλεκτρονικά βιβλία.

Πηγή: www.eanagnostis.gr, Βικιπαίδεια